2013. február 19., kedd

Jól haladok,

vagyis terv szerint, mozgással és étkezéssel is, a kilókat is jól tartom.

A hétvégén nagyon finomat főztem, leírom  mert ezt csirkével is ki akarom próbálni, a körettől függően még kalóriaszegény is lehet. Szóval, 1 nyúl, feldarabolva és bepácolva legalább 1 napra, pont úgy mintha húslevest főznénk: répa, petrezselyem, hagyma, zeller, karalábé, fokhagyma, só, bors, kömény, sáfrány, babérlevél. Olyan lábosba, vagy római tálba teszem, amit a sütőben is lehet használni, felöntöm vízzel és be a hűtőbe 1 napra. Másnap be a sütőbe, jó 2-3 órára,lassú tűzön, ha kész kiveszem a húst, a húslevest pedig behabarom tejföllel, egy kanál rozs vagy zabliszttel, tetszés szerinti fűszerekkel, most kaporral  és fokhagymával. Jól megrotyogtat, hús vissza és kész. Köret: tészta, rizs, bulgur, köles, knédli, zsemlegombóc  kusz-kusz, különleges és könnyű és jól variálható. ha megtartom a szülinapomat ezt fogom készíteni csirkecombokból, sok zöldséggel, kusz-kusszal :)

Vizsgák meg tanulni és horgolni valók várnak rám, szombaton barátokhoz megyünk vacsorára (sütit kell süssek), vasárnap, meg Egerbe, egy kis hízókúrára, félpanziós kényeztetésre, de van úszómedence, meg szaunák, meg konditerem... eddig, már 4 x voltunk ott, de még be sem néztem, na majd most :) ha már a síelés nem jött össze...szóval jó kis pancsolós, eszegetős (kifogástalan a konyha), városnézős menet lesz, már nagyon várjuk!!!

Edzés megvolt: péntek, vasárnap és ma, ja és elhatároztam  hogy nálam már tavasz van, am itt a parkban a madarak már dalolnak reggelente, szóval új külső, mármint blog.

Jöhet a tv bambulás!

2013. február 15., péntek

2. hét teljesítve! Jöhet a 3.

A tervezett 4 edzés megvolt, jól is ment, végre izomlázam is van, már hiányoltam!
De nem a fegyenc miatt, hanem más miatt, amit nemrég találtam és teljesen elvarázsolt, kutya kemény de annyira látványos és motiváló.
A neve Budokon (jóga, harcművészetekkel összegyúrva), mindig találok valamit :), itt egy kis ízelítő:


Az étkezésen is változtatok kicsit, napi 3 x eszem,  egy narancs vagy alma pedig az étkezések között,  a fegyencedzés 2-n olvasottak miatt és sokkal kényelmesebb, igaz 5 x eddig sem tudtam enni, max négyszer, kalóriát is könnyebb így saccolni és nem kell azon agyalnom egész nap, mit fogok enni.
A mai vacsoráról, inkább szó se essék, friss tepertő, kenyérrel, hagymával, paprikával, ezer éve nem ettem...

Ma még beadandót kell írnom, holnapra sütit sütni egy kedves bloggertársamnak és kávézaccos bőrradírozás is tervben van, a horgolásról nem is beszélve, ezért írok, most blogot nagy nyugodtan... :)

kokárdák :)
a 3.  hét ma elkezdődött, edzés szempontból, jó magaviselet+ jóga vagy budokon, heti 4 x, nagyon kíváncsi leszek a centikre a 4. hét végén!

Megyek dógomra...

2013. február 12., kedd

A dezodor próbája,

az edzés, az edzés próbája az én vagyok és fordítva, a mai edzés tanulsága: vissza a mellényből és keményen dolgozni, a többi csak duma!

Na, hogy miről is van itt szó!

folytatva az ökó-bió ésatöbbi próbálkozásaimat, elkészítettem első és második saját dezodoromat, a recept pofonegyszerű és olcsó, már arcpirítóan :) víz  lehetőleg desztillált, szódabikarbóna és illóolaj  esetleg egy kis alkohol  mert az olaj csak abban oldódik, ellenkező esetben fel kell rázni minden használat előtt, na bumm :)
Az enyém ilyen lett: szódabikarbóna vízben feloldva, alkoholos kamilla ( bőrnyugtató és tápláló) kivonatban feloldva levendula és narancshéjolaj.( a második az nagyobb kiszerelés lett + geránium illó, az is bőrápoló), hatásos, illatos és még az edzés alatt-után is kiválóra vizsgázott, testpermetes flakonba töltöttem.
A másik ilyen akcióm az volt, hogy kb 100 g szódabikarbónát szétszórtam a szőnyegre, egy kis ecetes vízzel megspricceltem, hagytam hatni 2-3 órán keresztül és jól felporszívóztam  tekintettel arra, hogy  sokat fogok a szőnyegen fetrengeni, mondjuk jógázni, nem árt egy kis extra törődés.

Nem volt más hátra, mint előre, vagyis edzeni, átgondoltam az edzéstervemet és találtam elég sok és jó jógás edzést, az elgondolás a következő:

Fegyenc: Jó magaviselet + jóga ( amiket találtam 10-25 percesek)

Kedd: fekvő        2x (1. és 2. lépés)
          lábemelés  ua.
          jóga ( ma pl. a Summer break) kemény és volt ami nem nem ment :(

Csütörtök: húzódzkodás 2x (1. és 2. lépés)
                 guggolás        ua.
                 jóga

Péntek: kézenállás 2x ( 1. és 2. lépés)
            híd            ua.
            jóga

Vasárnap: jóga, gyakorlás

A jóga amit találtam pedig:
   





elég rövid jól kitalált sorozatok, mindegyikben kisebb- nagyobb kihívásokkal  tehát fejlődési lehetőséggel, habár ma 2 póz is kifogott rajtam, de nagyon tetszik!
Bővebb ismertető itt.








Kilók száma már 2 napja 64.0, örvendetes...

2013. február 9., szombat

Fegyenc és jóga, hmm?

          Setu Bandha Sarvangasana = Rövid híd 





  • nyújtja a mellkast, a nyakat,és a gerincet
  • lecsendesíti az elmét, megszabadít a stressztől és az enyhébb depressziótól
  • stimulálja az alhasi szerveket, a tüdőt és a pajzsmirigyet
  • fáradt lábakba új erőt ad
  • javítja az emésztést
  • menstruációs problémákra is jó
  • jó a hátfájásra
  • csökkenti az álmatlanságot és a fejfájást
  • terápiás céllal az asztmát, magas vérnyomást, csontritkulást is kezelik megfelelő gyakorlással
  • kezelik vele a pajzsmirigy rendellenességeket és asztmát

    Setu Asana= Egyenes híd 



    Ajánlott terhesség idején, továbbá menstruációs és alhasi panaszok esetén. Erősíti a láb, a csípő és a medence izomzatát, valamint a hátat és a kart. Ezáltal a testtartást is javítja és segít megelőzni a púpos hát kialakulását. Jó hatású még a légzésre, illetve a vese és a pajzsmirigy működésére.


    Sarvangasana =  guggolás gyertyaállásban












     Segít méregteleníteni a szervezetet, harmonizálja az elmét. Szabályozza a pajzsmirigy és a hozzá kapcsolódó szervek működését. A fordított testhelyzet javítja a fej és a nyak vérellátását, valamint élénkítően hat minden sejtre. Javítja a véráramot a gyűjtőerekben, és kedvező a hatása duzzadt láb esetén.


    Bakasana = Varjútartás

     Hatékony depresszió ellen. Növeli a fej és a nyak vérellátását, testi és lelki egyensúlyt teremt. Erősíti a kar-, a váll- és a medencei izmokat, stabilizálja a váll-, a könyök- és a csípőízületet.











    Sirsasana
     = Fejenállás fal mellett


     ez olyan egyértelmű, hogy nem is kell a második kép :)


    Javítja a fej vérellátását. Erősíti a váll- és hátizmokat, valamint a nyakat, csuklót és a kart.














    Chakrasana = Teljes híd 



     Fokozza a gerinc hajlékonyságát és rugalmasságát, javítja a közérzetet. A test elülső oldalának nyújtása révén serkentő és kiegyensúlyozó hatást fejt ki minden szervre és a mirigyrendszerre. Erősíti a hátizomzatot, valamint a végtagokat. Segít a helyes testtartás elsajátításában, különösen azoknak ajánlott, akik sokat ülnek. Jó menstruációs panaszok esetén is.





    És végül két közkedvelt bónusz póz:

    Mayurasana - Páva



    Serkenti a máj, a hasnyálmirigy és a vese működését, erősíti a rekeszizmot. Jó hatású az emésztőrendszerre. Kiegészítő terápia lehet cukorbaj esetén. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a figyelem-összpontosító képességet. Erősíti a szervezet teljes izomzatát, hatásos kézremegés ellen is.


    Chaturanga Dandasana - Plank - Szűk mellső fekvőtámasz 


    • erősíti a csuklót és a karokat 
    • tónusban tartja az alhasat         (csak ennyi.)


    Hirtelen ennyi hasonlóság, de biztosan van még...
    A következtetéseket is nemsokára levonom, csak előbb alszom rá egyet. :)

2013. február 8., péntek

Fegyencedzésterv (1 hétre), 2. hét

Bemelegítés:


5 napüdvözlet 

Első lépések:

falnál végzett fekvőtámasz  2X50
guggolás gyertyaállásban    2X50
függőleges húzódzkodás      2X40
térdhúzás                                2X40
rövid híd                                   2X50
fejenállás fal mellett             2X 1 perc



Második lépések:

fekvőtámasz előredőlve 1x10
bicska guggolásnál 1x10
vízszintes húzás (a lakásban esélytelen, marad az első lépés) 1x40
térdemelés fekvésben 1x10
egyenes híd 1x10
varjútartás 1x10 mp

Levezetés: 5 napüdvözlet

péntek, szombat, kedd, csütörtök (tervezett napok)






















2013. február 7., csütörtök

Sikeres pancsolás

Mivel 2 napja, nőcis dolgok miatt nem edzem, de hétfő és kedd megvolt és holnaptól is folytatom, valamint anyu küldött nekem egy jó adag mindenféle kence alapanyagot, nekiálltam sampont, szappant (folyékonyt) és hajlakkot gyártani, habár ilyet sose használok :) elkapott a hév és pont elfogyott a samponom és szappanom is!

A folyékony szappan adott volt, még Juli hozott nekem vagy 1 litert, reszelt bioszappanból, a samponos flakonba öntöttem kb. 200 ml belőle meg: 2-2 kiskanál szódabikarbónát, szőlőmagolajat, hennát (por) és 10-10 csepp boróka és levendula illót, összeráztam jól, kész.
A folyékony szappanhoz adtam 10 csepp bergamott illót, kedvenc teám illatát (earl grey).
A hajlakk pedig: fújós flakonba langyos víz  1-1 kanál méz és almaecet és bergamott illó pár csepp.( Lukréciától)
Hajöblítő: kiürült fél literes mosogatószeres üvegbe: 2 kiskanál almaecet, 1 kiskanál alkoholos kamilla kivonat.

naná, hogy ki is próbáltam, túl vagyok életem első csupa bió, csupa sk, ökó stb. fürdésén, végül jól bekentem a bőrömet, ugyancsak sk, bió.. lásd fenn krémemet. :) Na...
Jól sikerült, ezt megtartom, még habzott is sampon, pedig nem számítottam rá,  a drogériákban kapható bió, ökó cuccok árának töredékéért! (anyaspórol blog 36 l bió, ökó stb. mosógélt kotyvasztott 500 forintból)



Tehát nincs megállás, jöhet a következő. adag krém (ezt K is nagy buzgalommal használja), ami sportkrém lesz, mert a fegyenc igencsak megterheli a csuklómat és a nyakcsigolyáimat és háziszappanom is van még, meg Juli is jól ellátott saját szappanjaival (kszi:).

Ez a házikotyvasztás divat ez tetszik nekem, már csak arra próbálok törekedni, nem elvakult módon, hogy ha lehet, nemcsak bió legyen az alapanyag, de hazai, vagy házi készítésű,  nehogy a  több ezer kilométerről éhbérért dolgoztató és a földet kiszipolyozó álszent nagy vagy multi cégek  zsebét tömjem!


Tehát holnaptól megint fegyenc+jóga teljes erőbedobással...már látom a fejlődést :)

2013. február 3., vasárnap

Fegyencedzés 1., a könyvről


Nagyon hatásosnak érzem, ezért írok egy kis összefoglalót a könyvről, mert sok jó gondolat és jógás párhuzam van benne. Igaz még csak 1 hete edzem és csak az első lépéseknél vagyok, egyáltalán nincsen izomlázam, hanem egy érdekes sajgás, tompa fájdalom és feszülés van az izmaimban, olyan érzés mintha duzzadnának és nőnének :) Érdekes, ha csak beképzelem az sem baj, hanem már fél siker!


A szerző eléggé lehúzza az edzőtermi súlyzós edzést, főképp azt ami csak az esztétikumra irányul és nem az erőre és a helyesen felépített izomzatra, nem is beszélve a felpumpált szteroidos  testépítőkről, róluk is nagyon csúnyákat ír...egyik témában sincs se tapasztalom, se személyes kötődésem, tehát nem érint a kritika, ami jogosnak és megalapozottnak tűnik! A második könyvében, pedig az étkezésről és fogyókúráról ír igen érdekes dolgokat, majd arról is beszámolok nemsokára.


„A saját testeddel dolgozva érheted el a leglenyűgözőbb testet. így edzettek az ókori görögök és rómaiak is, és nézd csak meg az akkori klasszikus szobrokon az izmokat!!Azok a fickók ott, a szobrokon nagyobbak és lenyűgözőbbek voltak, mint ezek az agyonszteroidozott kis hülyegyerekek, akiket manapság látsz.” ( csak a stílus kedvéért:)




Érdemes elolvasni a könyv első, bevezető részét is, nem csak a gyakorlatokhoz lapozni, van benne történelmi áttekintés, a modern testépítés és a régimódi edzésmódszerek ismertetése, párhuzamba állítása, életrajzi adatok, börtönélet...érdekes és informatív.

A calisthenic célja, hogy az ember tökéletesen profivá váljon a saját testének mozgatásában. Minél kövérebb vagy, ez annál nehezebbé válik. Ha elkezdesz rendszeresen dolgozni a calisthenickel, a tudatalattid összeköti a kisebb testsúlyt a könnyebb edzéssel, és automatikusan szabályozza az étvágyat és az étkezési
szokásokat. Tudom, hogy ez igaz - sokszor láttam már magam is. Akik testsúllyal végzett edzésekbe kezdenek, természetes módon ledobják a zsírt. Próbáld ki, és nézd meg a saját szemeddel.” 
Úgy legyen, én kipróbálom időm van, vesztenivalóm pedig nincsen :)

Tovább nem is szaporítom a szót, akit érdekel olvassa el, nem fogja megbánni.

Röviden a gyakorlatokról és a rendszerről, összesen 6 gyakorlat van, a mesterhatos, ezen belül minden gyakorlat 10 lépésre van osztva, ezek egymásra épülnek és természetesen egyre nehezülnek, a cél a 10. lépés, a mesterlépés elérése! Nagyon fontos, hogy hiába érezzük úgy, hogy kezdhetnénk akár 4-5. lépéssel, okosabb végigjárni az utat és nem sietni és sürgetni a továbblépést, csak akkor ha már az adott lépés haladó ismétlésszáma nem okoz gondot. Nekem pl. simán megy a híd, a fekvőtámasz, a kézenállás falnál, mégis kezdem az alapoktól, baj nem lehet belőle, sőt.

Tehát a mesterhatos a következő:  


 Gyakorlat                                  Mesterlépés

  Fekvőtámasz                        Egykezes fekvőtámasz
  Guggolás                              Teljes egylábas guggolás
  Húzódzkodás                       Teljes egykezes húzódzkodás
  Lábemelés                            Lábemelés Függeszkedésből
  Híd                                      Híd állásból, állásba visszaérkezve
  Fekvőtámasz                       Egykezes fekvőtámasz kézenállásban 

Ami miatt tetszik: nem kerül semmibe, mint a legtöbb jó dolog az életben :), logikusan felépített,  követhető, a fejlődés viszonylag látványos, nem unalmas, eszközszegény, azt is mondhatnám, hogy öko :) vagy fenntartható és nem újabb csodamódszer, ami fogyasztásra (vásárlásra) ösztönöz! És szép, mindig is csodáltam a tornászokat, hogy eszközök vagy minimális segédeszközökkel mit tudnak kihozni a saját testükből...már írtam  hogy nagy az átfedés a jóga és ezen edzés között  ez is külön tetszik és talán nem is véletlen, hogy vannak bizonyos gyakorlatok s pózok, amelyek univerzálisak, amelyeknek kivitelezése ott szunnyad mindenkiben, amelyek nemcsak erősítenek,  fogyasztanak és izmosítanak  hanem gyógyítanak  megelőznek testileg és lelkileg is! 
Ami vicces, hogy ez a tudás,  egy fegyenctől jön, akit drogkereskedelem, meg ki tudja még mi miatt, kb. 20 évet ült, nos ez a sors fintora :))))

Igen, lelkes vagyok, olvastam már a módszerről hideget-meleget, a legtöbb kritika ami érte, az az én szempontomból nagyrészt nem negatívum : nem lehet vele óriási izmokat növeszteni, nem is célom! Megadom a lehetőséget a testemnek és a módszernek, pozitívan és tisztelettel állok mindkettőhöz!




2013. február 1., péntek

Centik, macik és kendő

Kilók száma: 64.4 (magasság 164 cm)

A legutóbb, december 23.-n, mértekhez képest, feljött itt-ott, 1-1 cm... de majd le is fog menni, lássuk:

mell:        97
derék:     69
csípő:      97
comb:      50
mell a:.    75
kar:         26.5


Tegnap pihenés volt, meg egy jó órás séta, ma megvolt a fegyenc este, délután 2 órás séta, van végre farmerem (szépségesen hímzett kétoldalt , ez igazán nagy orom, hiszem már egy sem volt jó rám és meg is vagyok rekedve valahol a 36 és a 38-s méretek között... és reggel egy jó órás takarítás. Mozgás rendben, étkezés ahogy vesszük, kávé, délben húsleves 2 grízgaluskával, kicsi tányér túrós csusza, kb. 1 órája, torna előtt egy fél grissini, eddig ennyi, még lesz kis túró paradicsommal és narancs, kicsit kevés, viszont a péksüti meg nem kellett volna... de gyors felszívódású és utána tornáztam, tehát az izmaim felszívtak, ezzel nyugtatom magam...

Jöjjenek a képek,  a legújabb kendőmmel :


a másik, Mogyoróról és Csillagról, már régen készítettem Őket, de végre le is fotóztam, hogy meglegyen:


holnap kínait fogok főzni rizzsel, csalamádéval, finom lesz :)

Fegyencből megvolt mind a 6 gyakorlat, majdnem középhaladó szinten, volt ahol csak 2x20 ismétlés, a 25 helyett, de van egy teljes hónapom a továbblépéshez!