2013. március 28., csütörtök

Nagypénteki készülődés

Holnap megyünk Váradra, vasárnapig leszünk, mert hétfőn K családjához vagyunk hivatalosak családi ebédre.
Váradon az a családi és baráti hagyomány, hogy felcaplatunk a Gombába (Kálvária dombra), ahol most, a régi görög katolikus kápolna helyén egy nagy teraszos étterem van, a stációkat már elkezdték visszaállítani, állítólag (majd meglátjuk). Ott mindenki előveszi a kis böjtös elemózsiáját és eszünk, iszunk beszélgetünk, a vendéglős, már ismer minket, várnak ránk terített asztallal, pedig nem is magyarok...(ha nem akarunk nem is kell rendelnünk) Onnan belátni az egész várost, nagyon szép, csak legyen szép, szebb idő!
Szóval készülök a böjtös ételekkel holnapra: gombás egybe fasírt, gravlax variáció, mozzarella saláta, zöldségek( uborka, retek, répa, hagyma, paprika), rozskenyér és pászka.

Gombás fasírt: (közel-keleti ízvilággal)

fűszerezés: (mozsárba, vagy borsőrlőbe) durva só, egész bors, kömény, római kömény, koriander mag, fokhagyma por, vagy granulátum, oregánó, szezámmag. megbolondítottam még kevés szarvasgomba és vargánya olajjal, csak pár cseppel. (pirospaprika is ment a hagymához)







A hagymát lereszeltem, 1 kanál olajon a fűszerekkel jól összeforgattam, végül mindent összekevertem, őzgerincformában  jó fél órát sütöttem.







Gravlax variáció:




pácolt lazacfilé, most 200g hajszálvékony szeletekre vágva ( a piacon sikerült beszereznem, Ikeában is van nagyon finom)
öntet: sajtkrém (natúr vagy petrezselymes-fokhagymás), 1 kis pohár tejföllel  és jó adag tormával kikeverve.
friss kapor
ropogós rozskenyér




Hollandiában ettem ilyet, valami elképesztő! Ott az öntet egy kicsit más volt, lévén Hollandia is balsorsú gasztrotörténelmű ország, nem ismerik a tejfölt, de a túrót sem.. (ellenben kismillió fajta sajtot :), számtalan variációja létezik.
Veszünk egy  kis szelet rozskenyeret, megkenjük a sajtkrémes kencével, ráfektetünk egy szelet lazacot és egy szép ág kaprot helyezünk a tetejére, hamm bekapjuk, szemünket lehunyjuk és élvezzük, a sóhajtozás és a hümmögés opcionális :)

A fenti sajtkrémes öntet jól fog menni a fasírthoz és a zöldségekhez is mártogatósnak, a mozzarellát paradicsommal és zöld pestóval  majd csak tálalás előtt fogom összekeverni.

Ilyen nálunk a nagypéntek :)
(tavaly, nem is emlékszem miért nem voltunk Váradon, nem írtam bele a blogba)

Már minden kész, hajpakolás on, Brad Pitt film on, piros napok on, (jóga off) pihenés on. :)

2013. március 26., kedd

Ötletem van!

Húsvéti sütiről lesz szó....
Nagy nehezen sikerült ma újra meglátnom a 64 kilót, erre nem jön a húsvét...

Szóval, tojás sütit fogok adni a locsolóimnak tojás helyett, ez ugrott be ma, utánanéztem a neten, pont olyan, mint amit én kitaláltam nem volt. Szóval, linzer vagy keksztészta, tojásformára kiszaggatva (hobbi, meg konyhafelszerelés boltban, vagy meglévő kör alakú forma áttojásosítása), eddig semmi extra, utána valami finom krémmel 2 fél tojás összeragaszt!
A kérdés csak az, nem lesz-e túl duci vagy túl lapos? Általában mázakkal vonják be és kifestik mint a hímes tojást, de én natúran képzelem el, majd a töltelék megdobja, ami lehet kókuszkrém, csokikrém, lekvár, sajtkrém kikavarva stb. Húsvéti kapszliba bele és kész a mutatós és finom tojás, sztem jó ötlet :)

Ez áll talán a legközelebb ahhoz, mint amit elképzeltem, de sima felületet szeretnék a süteménynek: recept és kép, ugyanonnan:

ez még tetszett nagyon:



 vasárnap este kel még egy tortát süssek a családi összejövetelre, lehet ilyen díszítést fog kapni, még vacillálok a zacher, répa és túrótorta között, még van időm eldönteni.

2013. március 23., szombat

Elcsábultam...

Több ízben is, szó szerint! :)

Az első egy hatalmas, de tényleg gigászi sajtos croissant formájában esett meg, reggelire (tegnap), már nem is tudom a  fogadalmam, csak a kakaós csigára vonatkozott, vagy minden péksüteményre-e????

A másik egy bió (baba)sampon képében történt, már vagy 2 napja nézegettem, szagolgattam és tegnapra leárazták, akkor elvesztem, még az a szerencse, h ilyen irányú fogadalmat nem tettem, még! Az illata olyan mint az én samponjaimnak, összetevők rendben, majd felváltva használgatom a saját samponjaimmal. Még nem próbáltam, a héten már 2x mostam hajat, várnom kell még pár napot. :( Mondjuk azt megfogadom, hogy dezodorra, soha a büdös életben nem fogok költeni!


A kókuszos sampon másodikra bevált, elnéztem neki, hogy nem habzik és tettem hozzá szódabikarbónát és az öblítőbe az eddigi 1 kiskanál ecet, vagy citromlé helyett most 3-t tettem és sokkal csillogóbb és puhább, könnyebb lett a hajam. (kókuszos sampon recept)

Kilók: 65.4 ez az 1 kiló nem és nem akar lemenni, legyen másfél! ( a könyvtárosnőnk, már 3. alkalommal jegyezte meg, h milyen csinos vagyok, Ő is sokat fogyott és 1 éve tartja, én meg eddig nem mertem kérdezgetni, mert azt hittem beteg és azért fogyott, majd legközelebb elbeszélgetek vele, de megjegyeztem, h Ő is nagyon jól néz ki, kicsit kényelmetlen volt a szitu. Meg zavarban vagyok mindig, ha szembe dicsérnek és olyankor össze vissza tudok beszélni.)

Ma először jógáztam reggel és először csináltam végig, olyan 70-75%-s sikerrel az ashtanga jóga első sorozatát (Kino MacGregor), utána még álldogáltam fejen, már 2 variáció is megy! Sőt: már varjúból fel tudok menni fejállásba, visszafelé még van még mit csiszolgatni rajta! De nagy öröm és büszkeség!
 Valami ilyesmiről beszélek:
Jó érzés reggel jógázni és úgy nekimenni a napnak, hogy az edzés letudva :)

Ma voltunk közösségi kert összejövetelen, ha minden jól megy, májusra minden készen áll a kertészkedésre, most azon gondolkozom miket kéne termelni, olyasmit szeretnék ami viszonylag igénytelen, de a piacon drága, és/vagy ritkán kapható és jól lehet tartósítani pl: cukorborsó, csicsóka, lóbab, csicseriborsó, koktélparadicsom mindenképp, sok fűszernövény növénytársításnak, esetleg eper, mindenféle saláta, cukkini, banán :D vicceltem, más most nem jut eszembe, ugyan rengeteget olvastam biokertészet ügyben és kertészmérnöknek is tanultam valaha, de soha nem kertészkedtem még :( pedig nagyon szeretnék!

Hétvégére van töltött paprika, szerdától szünet, pénteken megyünk Váradra.

Végül kis kedvcsináló ötletcsokor:




2013. március 19., kedd

Kókusztej- sampon és curry

Vasárnap egy óriásit kirándultunk a Pilisben, erdőben, sok hóval, mindenféle vadnyomokkal még egy kis ürgét, vagy ahhoz hasonlót is láttunk! Fotóztam is volna, ha memóriakártyám nem maradt volna a laptopban :( pedig szerettem volna már ruhás képet is a blogba :)

Régóta vagyok már a samponkészítés frontján, keresem a nekem megfelelőt, természeteset, házilag összedobhatót, a szódabikarbónás az beállt és most találtam és ki is próbáltam egy kókusztej alapú receptúrát! Angol nyelvű honlapokon nagyon népszerű, magyar nyelvűn még nem láttam, akkor következzen a premier recept :)

Kókusztejes sampon:

1/4 rész kókusztej (házi) 1.5 dl
1/3 rész natúr folyékony szappan, vagy lereszelt natúr szappan, vízzel hígítva (most 15 g kénszappan) 2 dl
1 kiskanál olaj, olíva vagy mandula, vagy ami van, nekem szőlőmag
10-10 csepp illóolaj, most: levendula, rozmaring, pálmarózsa

nem bonyolult, mindent összekever, flakonba be, használatra kész! Értékelés nemsokára.
Még nem próbáltam, később tervezem, most a mézes-citromos-olívás pakolás van a hajamon, ami szintén nagyon bevált, ápol és világosít, de mintha melírozva lenne enyhén a haj, pont ezt akartam, tetszik :)


Padlizsáncurry kókusztejjel:

kevés olaj
1 fej hagyma
1 padlizsán (230g)
3.5 dl kókusztej (házi)
bármilyen indiai fűszerkeverék ( most tandori)
só, bors, fokhagyma, kevés citromlé, elhagyható

gyerekjáték: hagyma megpárol az olajon, rá a kockára vágott padlizsán, jól összepárol, rá a fűszerek, jól összeforgat, rá a kókusztej és 10-15 perc alatt lassan összefőz! (addig a rizs megfő), érdemes közben kóstálgatni  éreztem, egy kis savanyú is kell bele, hogy kihozza az ízeket, elképesztő jó lett! Másfél adag, 60 g barna rizzsel.

és végül a főszereplő, de ezt biztosan sokan ismeritek már, a házi kókusztej!


Kókusztej:

1 csésze kókuszreszelék ( most 1.5 dl-s, próbaadag)
4 csésze forró víz ( de lehet több is, türelemfüggő)

A kókuszreszeléket leöntjük 2 csésze forró vízzel  kicsit állni hagyjuk, majd nekiesünk a botmixerrel ( vagy sima mixerbe töltjük), kb fél percet turmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Addig lehet ezt ismételni, míg tejes-tejszerű  lesz a kisajtolt lé. (én csak 2x ismételtem)
Nekem kb 7 deci lett ebből a kicsi adagból, kijött belőle a sampon, a curry és még a kávémba is jutott egy kevés, olyan selymes, édeskés, gazdag! Gyakran fogom készíteni.

Már ki akartam dobni az egyszem kissé fonnyadt padlizsánt, de jó, hogy nem tettem, azért jó a curry mert szabadon variálható és a kókusztejtől nagyon gazdag lesz. Utánanézek a kalóriatartalmának, biztos ami biztos!

ÉRTÉKELÉS!!!

a sampon elsőre vacak!! adok neki még 1 esélyt,  egy utolsót
a curry viszont príma, K aszonta el sem hiszi, h nincs benne hús! nem is gondoltam, h egyáltalán megkóstolja, megettem a felét, a másik felét vacsorára akartam,de nem maradt :)

2013. március 16., szombat

Amikor semmi sem jó, semmi sem megy...

Amikor nem szeret a mérleg, amikor nem megy az edzés és félbehagyod, amikor ettől még rosszabb kedved lesz, na akkor nem szabad lankadni és szomorkodni és legfőképp lejjebb, beljebb tolni magad az önsajnálatba,  ostorozásba ésatöbbibe, nekem ez nem működik!

Hanem.

1. Tégy be egy ütős/kedvenc koncertet, esetemben Rage against the macine (Sade is eszembe jutott, de gyorsan elvetettem), jó zúzós és lehet ordibálni a szöveget :)) Beszólni az Arcnak!


2. Tégy oda egy naaagy fazék húslevest, jó sok zöldséggel ezt  nyugodtan eheted :)


3. Készítsd el kedvenc teádat, ez esetben: gyömbéres-mentás-citromfüves-hársfavirágos mixet, pici mézzel és sok citrommal.

+1 amíg a tea ázik, bújj oda valakihez akit szeretsz ( kutya, macska, aranyhal, vagy humanoid, android)


Mire kész a tea, már minden rendben lesz, ígérem, én most kortyolgatom :) a leves is mindjárt kész, a kedvem is sokkal jobb!

2013. március 15., péntek

Álom-álmom :)



ez, ez az álmom, ha kitartó leszek, akkor év végére menni fog!!!
Az eleje és a vége már most is prímán megy :) Sőt, remélem a vinyászám is szebb lesz mint a videón...
Inspirációnak tökéletes!


optimizmus :)

2013. március 14., csütörtök

Zabpehelylángos - eddig és netovább!

Nem nagyon szeretem a tejbezabot, a müzlit sem és a tejbe grízt  rizst meg ilyeneket, olyan nyálasak, trutyisak, meg többnyire édesek ( hús sincs bennük általában)...Viszont a zabnak nagyon kedvező élettani hatása van rám és mindig van itthon, mivel alig eszem :)
De a lángos, az nagy szerelem :) Sokféle receptet láttam, belevágtam és ízlett, jöjjenek az adatok:

50g pelyhet, fél deci tejjel és egy tojással, hagyom állni míg jól megszívja magát, fűszerezzük ízlés szerint. majd a palacsintasütőbe ( de lehet serpenyőben, vagy tarkedliformában is)  2 spriccentésnyi olaj, ebből az adagból kijön egy ducibb, vagy 2 kisebb lepény-palacsinta, ha jól megsült könnyű megfordítani  és kész is. Én 1 nagy ducit sütöttem és nem bírtam egyszerre megenni! A tetejére mustárral kevert tejfölt tettem és sárgarépával ettem. Nagyon finom, nem egy echte lángos, de nem rossz és bármivel meg lehet rakni, gyors.
Legközelebb több zabot fogok beletenni, mert még simán elfért volna a tojás mellé és akkor 2-3 adagnyi is lett volna belőle, de ez most csak nekem és próbából készült. (akár édes túrós vagy diétás lekváros változatban is el tudnám képzeli egy leves után, vagy uzsonnára edzés előtt).

A netovább, az a kilóknak szól és magamnak! Pár napja 66 kiló vagyok stabilan, ez nem szép, húsvétig nincs kakaós csiga, semmi csúnya hizlaló cucc, tudom én, hogy miről beszélek, nagyon könnyű elereszteni a gyeplőt, csak egy kicsit ez, csak egy kicsi az és tessék. Persze nem soha többé, mert akkor mi értelme az éltnek? de meg kell találni az egyensúlyt és a mértéket.

Ma is, csak becsúszott 50g kalács edzés előtt a tejeskávéhoz, pedig nem akartam, de mégis! Legalább a mozgás rendben van most!
(pl, ma ettem: kevés tészta paprikás csirkével és csalamádéval, 1 narancs, 50g kalács tejeskávéval, 1 zsömle zakuszkával és répával, még lesz 1 narancs) sok tea és víz.

Ma kipróbáltam végre a bikarbónás hajmosást (előtte jó egy órán keresztül méz-citromlé-olíva pakolást kapott, világosít és táplál) most szárad, de a tapintatása nagyon jó, jobb egy fokkal mint az sk. samponom! le is öblítettem citromlés-kamilla és csalán kivonatos- narancsos-levendulás illóolajos vízzel. Az illata az kellemes!

ezt a hacukát elfogadnám holnapra( a cipő nélkül)
ezt is :)
forrás: designbazar


2013. március 12., kedd

Dominancia-zavar-kavar?

na szóval, balkezes vagyok,  ballal írok és eszem, vagyis csak kanállal a kést és a villát rendesen használom,  minden mást jobb kézzel csinálok ( horgolás, tenisz, billiárd, vágás, mosogatás), szerencsére sose próbáltak leszoktatni.
Ez eddig rendben volna, (de sajnos) sokszor, főleg hirtelen nem tudom melyik a jobb vagy bal oldal és melyik a jobb vagy bal kezem :), De tényleg, másnak ez automatikus, egy picit sem kell elmélázni rajta???

Mikor okoz ez gondot? vezetéskor, navigáláskor és persze olyan torna és jóga edzés közben, amikor a tv előtt csinálom, na ott már dupla a zavar :))) Nem elég, hogy meg kell határoznom melyik lábamat emeljem fel pl., de még szemben, tehát fordítottan látom a tévén az egész gyakorlatsort és mire beazonosítok mindent, addigra már más pózban van a kedves edző...Ez csak addig gond, míg nem veszem fel a ritmust és sajátítom el teljesen a pózokat, de akkor is zavar, ha K. itthon van, szoktam kérdezni, most melyik lábamat emeljem? Vicces, nem?



Utánaolvasva, ez agyfélteke dominancia harc, vagy zavar, nem hangzik túl jól, sose volt semmi gondom a tanulással, koordinációval vagy olvasással, furcsa (gyerekkorban szokott probléma lenni és akkor szokták gyógyítani vagy fejleszteni), érdekes az is, a baloldali agyfélteke irányítja a jobb oldalt és fordítva :)
Szóval hatalmi harc dúl az agyféltekéim között és nem tudnak dűlőre jutni, jó mi?



Akkor ettől lehetek ilyen páratlanul izgalmas és színes egyéniség :DDD és okos és szép természetesen, ja...."Álmomban két macska voltam és játszottam egymással" Karinthy

Egyszóval,  a jóga ezen is segíthet, a koordinációban, ha már ilyen kevert dominanciás agyam van és ezt pont a szülinapom előestéjén kell megtudnom :)

2013. március 10., vasárnap

Jól sikerült a vacsora

Nagyjából az főztem amit terveztem:
narancsos csirke sült zöldségekkel, kölessalátával (tabouleh), hagymás sült krumplival és csemegeuborkával és csalamádéval. A 2 és fél kiló csirkecombot sóztam, borsoztam, fokhagymáztam és éjszakára a hűtőbe tettem. Hagymát, répát, fehérrépát és céklát leraktam egy nagy tepsibe, sóztam, borsoztam és rárakosgattam a combokat, jó fél órát sütöttem (pici vizet tettem az aljára) aztán a következő löttyel locsolgattam még szép piros, fényes és ropogós nem lett: 2 narancs, 1 mandarin leve, 1 kanál méz és 1 kanál vaj, elképesztő lett, elfogyott az utolsó morzsáig...
Tabouleh: 50g köles megfőzve, hozzá hagyma, koktélparadicsom, reszel répa és petrezselyemzöld és menta, só, bors, olíva és kevés borecet.
A hagymás tört krumpli meg libazsírral készült, hibátlan. :)
Úgy gondolom, hogy a vajon és a zsíron kívül kifejezetten diétakompatibilis lakoma lett.

A desszert már más tészta, szó szerint: recept innen és a kép is, az enyém a megszólalásig hasonló lett!


És találtam egy nagyon helyes kontyot, amit már az én hajamból is el lehet készíteni, íme:


kis textilvirágot tűztem bele

A héten megvolt a 4 edzés, ennek nagyon örülök... a jövő héten lesz még szerdán szülinapozás (Trófea) és suli meg nem lesz, így lesz időm letornázni a bevitt kalóriákat, nagy formálódást, így másfél hónap után nem nagyon látok, max a vádlimon, de van idő, nem türelmetlenkedem. Az edzések intenzitása is változó, van amikor jobban van amikor gyengébben teljesítek, de a lelkesedés végre megvan, igaz ez a budokon azért nem könnyű, most ezt a videót nyúzom:



2013. március 5., kedd

Budokon, fejenállás és születésnap


Tudok fejen állni! Már többször próbálgattam, de vasárnap végre sikerült, fal nélkül a szoba közepén, nagyon jó érzés! A fél órás budokon jóga végén próbáltam és ment vagy 10 másodpercig, háromszor egymás után. Ma majdnem ráfáztam erre, jól kifáradva ugyancsak jóga után, 1x ment, másodjára viszont jól eldőltem és még egyedül is voltam itthon, szóval kicsit megijedtem, K mielőtt elment mondta is h nem akar a földön találni  mikor hazajön :))) Jól vagyok, azóta kiteregettem, odatettem a húslevest és várom, h kész legyen... ezentúl nem gyakorlom, ha egyedül vagyok!


a fejenállás az aszánák királya :) mindenre jó, még önbizalom növelő is

Szombatra hívtam pár barátot egy laza szülinapi vacsorára, csevegésre, iszogatásra ( igazából 13.-n lesz, de akkor a családdal a a Trófeába megyünk), a menü is kezd összeállni, lesz sült csirkecomb (mézes-mustáros-fokhagymás) hozzá parmezános-morzsás steak krumpli, sült zöldségek és tabouleh tönkölybúzával, mentával, zöldségekkel, ahogy kell és valamilyen saláta, vagy csalamádé. A torta az brutális csokis málnás (ganashe-l a tetején) lesz és ha ezek után megéheznénk, lesz még padlizsán és zakuszka, tk. bagettel, hagymával, paradicsommal, répával és uborkával. Most ez a verzió a nyerő, nem nehéz, nagy része előkészíthető és nem túl drága sem túl macerás.

Egyébként finomakat ettünk a héten és fogunk továbbra is: tegnap krumplileves diós tésztával  ma húsgolyók Ikea módra, holnap lesz a leves és sült hal rizzsel és tartárral, salátával, aztán 2 napra grillcsirke, szombaton meg ugye szülinap.

Kiló lassan normalizálódnak, nagyon lassan... viszont nagy kedvvel edzem mostanában, még a végén megszeretem?

2013. március 2., szombat

Egy éve! Pont (fotó)

Pont egy éve kezdtem blogot írni :) meg diétázni is, nagyon gyorsan eltelt és nem is volt vészes sőt, élveztem és jó érzés nagyon, hogy sikerült!

Más! Egerben nagyon jól telt a kikapcs, sokat mozogtam minden nap: séta, úszás, elliptikus tréner, vízitorna, sokat szaunáztam, gőz és infra. De sokat ettem is, elképesztően bőséges és finom a reggeli és a vacsora is, nem tudtam és nem is akartam visszafogni magam, majdnem a rosszullét határáig ettem és volt, h szúrt az oldalam és nehezem tudtam felállni az asztaltól, nem vagyok rá büszke és utolsó nap már alig bírtam enni, de próbálkoztam... meg is lett az eredménye, laza másfél kiló felcsúszott... Az idő is szép volt, úgy sütött a nap, hogy kicsit napoztam is az erkélyen! Itt a tavasz, visszavonhatatlanul!