2013. szeptember 27., péntek

Programajánló!




A hét pihenős, mozgás szempontjából, de a hosszú séták megvoltak, vendégeink is voltak, vasárnap is lesznek, holnap kimegyünk a Városligetbe, majd születésnapi buliba vagyunk hivatalosak.

Főztem birsalmasajtot, nagyon finom, püspökkenyérbe, süteménybe, sajttal.sonkával, vagy csak úgy csemegének, jó lesz majd a télen, fele adag cukorból, az is nádcukor ( 1.5 kiló birshez- 0.7 kg cukor, mandulával megszórva). tervben van még 1 adag, remélem nem fog megpenészedni, a kevesebb cukor miatt. Nem volt olyan pepecs, mint gondoltam :)
Már a fagyasztóban van egy jó adag zöld-fűszer, kevés olívával-vízzel összeturmixolva és jégkockatartóban megformázva.
Még tervezek: ételízesítőt, ajvárt és cipős-fokhagymás-gyömbéres paprikaszószt. egyenlőre. meg Nigella féle holdfényben szárított paradicsomot.
lekvárral, padlizsánnal és zakuszkával ellát anyósom, anyukám és Julitól is kaptam pár finom lekvárt.
Hideg van, ergo elkezdtem kötni, horgolni, majd megmutatom az eredményt :)

Kilók rendben! ( a fejem is nagyon szépen alakul, HI)


2013. szeptember 24., kedd

A Dió és Én,

avagy, amit sose próbálj ki :(

Olvastam egy klassz neten fellelhető könyvet a dióról: Diós könyv, vagy mi?
A hajfesték című fejezet ott motoszkált az agyamban és nem hagyott nyugodni (többet is leír a szerző), én azt választottam, hogy a zöld diókopácsot összepépesítem, kevés vízzel, majd felkenem a hajamra, úgy 15 percig várok, lemosom és gyönyörködöm :) egyrészt ez volt a legegyszerűbb (szezonja is van) és a többi receptem túlnyomórészt porított diókopácsról szól.
És lőn, összemixelem, kis argán olajat is adtam hozzá, hogy ápoljon is, ugye, felkenem, kicsit csípős, no, nem baj az, 15 percet kibírok féllábon is ( főleg mióta jógázom),  letelt, lemosom, tényleg szép, csillog, úgy 2 árnyalatnyival sötétebb is a hajam ( a tenger, meg a sok nap jól kiszívta), szóval minden szuper, kicsit mintha megfogta volna a fejbőrömet, de majd lekopik, kicsit még bizsereg is a skalpom, majd elmúlik.
El is múlt, viszont elkezdett lehámlani a fejbőröm, lemarta a cucc, most pedig már túl vagyok a varasodáson és szépen szállingózik le a fejemről, csak annak örülök, mert a jót mindig meg kell találni a rossz dolgokban is, hogy nem hullott ki a hajam és reménykedem, megúszom ennyivel... (vagy felfogom mély hámlasztásnak:)
Szóval, soha senki ne próbálja ki ezt a receptet, eszébe se jusson senkinek!
Kerestem a szerző elérhetőségeit, de sajnos nem találtam, pedig jó lenne kihúzni ezt a receptet a könyvből...



De nem adom fel, kiszárítok pár diókopácsot és a porított verziót is kipróbálom, erről már több helyen olvastam, hogy tényleg jó.

A tanulságot levontam, a saját káromból, így jártam hát a dióval....


2013. szeptember 22., vasárnap

Fesztivál!

Megvolt a fesztivál, kemény volt, ma alig tudtam mozogni, de legalább rásétáltunk egy óriásit, Zuglóból a Deákig és vissza.( autómentes nap)

A fesztiválról: Manju ( az oktató) kedves, szerény, vicces és közvetlen, mondjuk ezt el is várom egy jógaoktatótól, főleg az Ő szintjén,  viccelődött-viccelődött, de úgy megdolgoztatott minket, de úgy, hogy nem is tudtam másra figyelni, csak követni tudja szanszkrit! utasításait :) (volt fordítás is, de nagy részét értettem, szóval jógául, (mint Fülig Jimmy, előételnyelven) már tudogatok.)












Nagy szerencsém, hogy jó 20 perccel korábban érkeztem, így még volt 1-2 szabad hely, rövid késéssel kezdődött és bő 1 órán át tartott, végigzongoráztuk az első sorozatot és volt pár haladó aszana, záró és nyitó mantra és vége is lett, kicsit zavart a helyszűke, de érthető volt a nagy érdeklődés, sokan csak az ajtóból, ablakból állva nézték, mert nem jutott nekik hely.

Majd következett egy jó órás kötetlen beszélgetés Manju Jois-al, érdekes kérdések és válaszok vetődtek fel. életmódról, jógáról, családról.















Hogy volt-e impulzus, bizonyosan, mert utána már nem volt semmi kedvem más óráján részt venni, inkább csak üldögéltem, emésztettem a dolgokat, nézelődtem kicsit, majd hazajöttem.

A kiló rendetlenkednek, de én nem, új löketet mindenképpen kaptam a gyakorláshoz, zabálni nem zabálok, sőt, nagyon szépen eszem ( mínusz szotyi olvasás közben), szóval nagy baj nem lehet.

A heti tervet szépen tartottam, megvolt a 3 jóga és a 3 séta is, a tervezett étrendet is.
A jövő heti még nincsen kész :) de dolgozom rajta...



2013. szeptember 20., péntek

Jógafesztivál és várakozás!

Holnap jógafesztiválra megyek és nagyon izgatott vagyok...program
Tavasszal már voltam és voltam egyszer nyáron is valamikor (na ezért jó naplót írni, hogy vissza lehessen nézni) akkor is izgultam előtte, menni fog-e, nem leszek-e nagyon béna, milyen lesz a hangulat, az emberek és nem csalódtam semmiben sem. Jól bírtam, mentek a pózok, ( eddig 99%-ban itthon edzettem és szépen fejlődöm, más szerint is :), a hangulat és az emberek is rendben volt.
De most, most itt lesz az egyik ( ha nem a legjobb) legjobb jóga oktató és vezetett órát fog tartani, na ez már valami!



Az úriember  Manju Jois, ( apja az astanga jóga leghíresebb mestere és megalapítója volt, ezt űzöm én is már kb. másfél éve), 7 éves kora óta gyakorol, 15 éves kora óta tanít, 50 éve.. amolyan utazó tanító és a jóga terjesztője.
Titkon és halkan, valami különleges behatásra, impulzusra várok, kíváncsi vagyok megtalál-e?
Az is lehet egy szót sem fogok érteni abból amit mond :)))) vagy olyan sokan leszünk, hogy nem lesz helyem...szerencsére 2 órát tart az egyikre csak beférek!



A fent említett órán kívül, még rengeteg jó program és jóga vár kipróbálásra, szóval ma pihenőnapot tartottam, de a héten 3x gyakoroltam, kicsit meg is húztam a combomat, de holnapra jól leszek.

Mindent bele holnap!!!!


2013. szeptember 16., hétfő

Fordított nektarin és heti terv

Először a recept:  

                                               Fordított nektarinsütemény- 180 kcal/szelet


a tésztája: 
1 tojás, 1 kis tejföl, édesítő- jó habosra összekever, bele a liszt (150g), vanília kivonat, 1 kk. sütőpor ( érzés szerint, lehet  kis tejjel lazitani, főleg ha tk. vagy zabliszt is kerül bele)
összeállítás ( bármilyen szezongyümölcs használható):
egy piteformát kikenünk kevés vajjal, rászórunk egy kanál barna cukrot és szépen lerakjuk rá a felszeletelt gyümölcsöt, ráöntjük a tésztát és jól megsütjük. hagyjuk kicsit sülni majd egy tányérra kiborítjuk. Finom, szaftos. 
Ha megszórjuk 50g mandulával, 50 kcal-val megdobja szeletét!

Heti menüterv:

Hétfő: becsinált leves és diós tészta
Kedd: kínai ( étterem)
Szerda: töltött káposzta
Csütörtök: ua.
Péntek: lencsefőzelék tojással (húsmentes)
Szombat: valami olasz tészta
Vasárnap: májgombócleves és pörkölt + darázsfészek ( úgy néz ki vendégeink lesznek)

Mozgás:

Hétfő: nagy séta
Kedd: Jóga
Szerda: séta
Csütörtök: jóga
Péntek szünet
Szombat: jóga
Vasárnap: kirándulás - ha mégsem jönnek a vendégek :)

Vasárnap összegzés,
kilók száma: 65.4 ( mióta hazajöttünk Balatonról nem láttam ezt a szép számot)





2013. szeptember 14., szombat

Szabad péntek, szabad szombat

szabad szappanozniiii...:)

Péntek:    Szappan-Én: 1-0
Szombat: Szappan-Én: 0-1
                                           
Összesítés: 1-1 :) nem hagytam magam

Ma megszületett első, saját, egyedül készített, bió, hidegen sajtolt napraforgó-kurkumás, tiszta, vegyszermentes szappanom, csak legyen erőm és türelmem 2 napig nem piszkálni!

Mivel az első próbálkozásom megszégyenítő kudarccal végződött, pedig minden földi jót beleraktam, ez a második egy végtelenül egyszerű recept alapján készült, pipereszappannak ( recept  Lukréciánál), annyiban más amit én alkottam, hogy bio, hidegen sajtolt napraforgóból, 13g olajfelesleggel (hogy ápoljon- olíva és erős paprikamag olaj) narancshéj illóolaj és sok kurkuma hozzáadásával készült. ( fél adag)
Nyáron már főztünk samponszappant Julival, még érik, alig várom, hogy kipróbálhassam. (van benne diófőzet, ricinusolaj, fahéj).


Már csak várni kell....és nem kukucskálni.






                                                                                                                                                                   forrás: mnn.com
jógázni mentem!


2013. szeptember 12., csütörtök

Karfiolpörkölt vagy paprikás? 220 kcal/ adag

Holnapra lesz, új terv, hogy pénteken nem eszünk húst, csak ne felejtsem el...meg paradicsomleves (sajtos melegszendviccsel, módjával)

Ez  egy rendkívül egyszerű, laktató egytálétel, szezonja is van, egészséges, nem hizlal, szóval tökéletes.


pörköltalapot készítünk ( mehet bele 1-1 paradicsom, paprika is), beledobjuk a felszeletelt karfiolt és krumplit, stauboljuk ( vagy a végén habarjuk a tejföllel és lisztel), felengedjük vízzel és fedő alatt puhára pároljuk. A végén megszórjuk bőven zöld-fűszerekkel. Mennyei (salátával, savanyúsággal is)

Változatok: ehetünk mellé rizst vagy tarhonyát, vagy kihagyjuk a krumplit és tojást ütünk rá (hamis vese-velő), vagy egy kis kolbászt, füstölt akármit adunk hozzá, csak az íze kedvéért :), vagy hosszabb lére eresztjük, répával- fehérrépával- karalábéval-zellerrel, csipetkével gulyásnak.

Am. vacakul vagyok, tavaly elkerült az allergia, aszittem a fogyástól úgy megkönnyebbült a szervezetem, hogy ledobta magáról az allergiát, plusz meg is fáztam, évek óta nem volt ilyen, a citrom-manuka méz- tea csak segít!

Ma jógáztam!!! csak 20 percet, mer nem kaptam levegőt az orromon.
ezt:



2013. szeptember 11., szerda

Folytatom!

Kezdek visszarázódni a nyaralás után (+ kemény 1 kiló, vagyis 65-66 között) és hiányzik a blogolás, szóval folytatom, mozgásról, kreativitásról, súlytartásról, zöld megoldásokról, mindenféléről ami foglalkoztat.

Tényleg jó és hosszú nyarunk volt, sok-sok pihenéssel ( több mint 5400 oldalt olvastam), de rengeteg mozgással, nem rendszeresen, de változatos sportokkal. K fogyott 7 kilót, nagyon büszke magára, minden reggel méri magát, van hogy többször is egy nap, nagyon vicces tud lenni amikor nem azt látja amit szeretne :)

A mozgással még mindig és mindig hadilábon állok, az étkezéssel nincsen baj, várom, hogy kezdődjék a suli, akkor meglesz a heti 2-3x a séta és ugyanannyi jóga, esetleg hétvégente elmegyünk túrázgatni ide-oda.

Itt van pár emlékezetes kép a nyárból:
Radnai havasok:



Juliéknál + Kölcsey emlékfutás kb. 10 km - teljesítve!!!! ( fele futás- fele séta):





most elég ennyi, a többi még a gépben van :)
Szóval, újra itt, hamarosan jövök tervekkel, ötletekkel, rengeteg van!!!