2013. november 29., péntek

Hot Ashtanga!

Tegnap az atmában jártam egy izzasztó, csak 36 fokos, 2 órás hot ashtanga foglalkozáson, szuper jó volt!
Az oktató blogját már jó régen olvasom, csak véletlenül alakult, úgy, hogy vele még nem jógáztam egyik alkalommal, fesztiválon sem, pedig már nagyon kíváncsi voltam rá.
A stúdió egyszerű, de minden van ami kell egy jó jógázáshoz sőt, étterem, indiai fűszerek, jógás cuccok, teák stb.

Ami nagyon tetszett: Gauranga (az oktató) és az Ő jó kisugárzása, a 36 fok, ami rendesen megizzasztott, de végig kaptam levegőt és egyszer sem voltam rosszul és végül, de legjobban, hogy a Bikrammal ellentétben, amit sztem az amcsiknak találtak ki, itt igenis igazítanak, nem is akárhogyan, így megérzed a póz helyes kivitelezését, és olyan dolgokra vagy képes, amiről nem is álmodnál...ez nemcsak korrekciót jelent, ami nagyon hasznos, hanem például, az oktató szépen ráfekszik a kedves gyakorlóra és rögtön a helyére kerülnek a dolgok, homlok a térdre, vagy kiderül, hogy a lábamat igenis fel tudom emelni a fejem fölé, ha van aki feltolja és ott tartja addig a bizonyos 5 lélegzetvételig :)
Erről beszélek a képeken Gauranga igazít-igazit...

















nem mondom, hogy nem fájt és ma nem úgy érzem magam, mintha apró darabokra cincáltak, vagy jól megrágtak volna és kiköptek, ráadásul álmomban is jógáztam (ilyen még sose volt), egész éjjel, majd hajnalfele egy párduc elől menekültem, nem is csodálkoztam, hogy reggel nem voltam valami fürge :)

Szóval nagyon jó volt, ez az én stílusom, jó ezt eddig is tudtam és most kitaláltam, hogy a második sorozatot is megpróbálom gyakorolni, nem azért mert olyan jó vagyok, ha arra várnék, hogy az első tökéletesen menjen akkor várhatnék életem végéig, hanem ott másfajta kihívások vannak, más pózok, más a terhelés, jó a változatosság.

A hétvégén takarítok tovább és belevágtam egy jótékonysági felhívásba, sapkákat horgolok koraszülött babáknak, ilyen osztállyal rendelkező kórházaknak.
Holnap lesz budokon is, ha nem lesz olyan fájldalmas az izomláz, mint ma, elmegyek :)







2013. november 23., szombat

Molyinvázió a konyhában

szó szerint,  a zabpehelyben, a korpában és a búza csírában, nem tudtam, honnan jönnek, ma kiderült, ennek örömére hatalmas takarítást csaptam a konyhában, mondjuk amúgy is ráfért, kidobtam csomó kacatot, ami menthető volt, bedobozoltam, szerencsére alig volt valami a zacskókban, pár gramm itt-ott. Amúgy is jön a karácsony, kell a nagytakarítás, szóval mozgás ma letudva...

Ma házi hamburgert ettük, tk. császárzsömlével, tepsis krumplival, marhahúspogácsákkal, hagymalekvárral, nagyon jól laktan azóta nem is voltam éhes, még egy turmixot (szőlő-narancs) iszom és kész is mára.

Holnap ikeás húsgombóc lesz, barna mártással, áfonyalekvárral, pürével meg zöldbableves.
A kilók ide oda ingadoznak, sokféle oka lehet, most 2-4 hétig nagyon oda szeretnék figyelni mert, 2 hét múlva hétfőn megyünk Egerbe, 10. házassági évfordulót ünnepelni, ott meg lesz ellátás bőven, kerek 1 hónap múlva lesz pontosan 1 éve, hogy befejeztem a fogyókúrát :)

Holnap folytatom a takarítást, ablakmosás-függönymosás, hajfestés, hogy ne maradjon minden decemberre.



Erősen gondolkozom egy jógaoktatói tanfolyamon, jövőre, még keresgélek, olvasgatok!


2013. november 20., szerda

Brassói, 370 kcal/adag

megint a maradék grillcsirke melléből, nagyon finom volt!

Enyhén lecsós pörköltalapba tettem a felkockázott mellet, a krumplit megfőztem héjában, majd egy kanál olajon a serpenyőben jól kisütöttem, csalamádéval ettük.
















Még jó, hogy mostanában panaszkodtam a kilók miatt, mert visszaálltak a kívánatos tartományba, ma reggel 65.2, ezt már szeretem...

Ma bőrig áztam a nagy esőben, de nem bántam, mert hamar hazaértem a jó melegbe, más most nem jut eszembe, képes vagyok videojátékot játszani egész nap, jó kis stratégiát, már 12 éve nem tudom megunni!

2013. november 17., vasárnap

hahó

Jó régen nem írtam...
Ami rossz, hogy úgy néz ki makacsul feljött 1- másfél kiló, ami nem akar lemenni, és még hol van karácsony!
Különben, lejártam elég becsülettel a bikram próbabérletet, fogyni ugyan nem fogytam, sőt, viszont látványosan izmosodtam, a bőröm pedig csodálatosan sima lett, sok narancsbőröm eddig sem volt, de jó része leolvadt, szóval egy nagyon jó dolog a hot jóga, bátran ajánlom mindenkinek. Ami miatt, nem tetszett, az az én bajom, hibám: utálom a sok cuccolást, nedves bőrre öltözködést, csak h írjak még valami rosszat,   a társaság is elég, hogyismondjam sznobi...és a gyakorlatok sem a kedvenc jóga pózaim, de ez csak 2%, 98%-ban nagyon-nagyon tetszett.
Tehát, jön ismét az itthoni jóga gyakorlás, a napüdvözlet valósággal hiányzik, meg a gólyatartás, meg a fejenállás, keddtől kezdem újra!
Különben fázás és olvasás és dolgozatírás, és nemsokára karácsony és még semmi épkézláb kézműves ötletem sincs.

Magamnak tervezek 2 dolgot, máris mutatom a mintát, egy pulcsiból kivitelezhető ( a papucsot már mutattam régebben):























és a már mutatott papucs, a pulóver karjából, talpnak valami strapabíró, esetleg nemez anyagot fogok használni:


















ha meglesz megmutatom, alig kell varrni valamit!

Végül kiló száma makacsul 66 :(

2013. november 9., szombat

Bikram- élménybeszámoló

3 alkalommal voltam eddig (szerda, csütörtök, péntek), íme a tapasztalataim:

A stúdió, http://bikram.hu/, az Astoriánál, könnyen megközelíthető, tiszta, kényelmes, az ott dolgozók nagyon kedvesek, lehet matracot és törölközőt bérelni, óra után almával és teával várnak, van szőlőcukor, az öltöző és zuhanyzó tágas, van zsebkendő, nedves is, tusfürdő, hajszárító, zárható szekrénykék. Az utolsó alkalommal már egészen belejöttem a pucérkodásba, de sose leszek olyan fesztelen, mint mások, jó, nem vagyok hozzászokva.

Az órák, mint már írtam 90 percesek, elméletileg 40 fokra felfűtött teremben, de tegnap 41 fok volt és magas-magas páratartalom, sokan kidőltek, valahol azt olvastam, hogy a Bikram nem más mint: álcázott öngyilkossági kísérlet mazochistáknak, sztem találó :), 26 gyakorlat - 2 légző, 12 álló, 12 fekvő+ülő.
















Ami még tetszik, nincsen az óra kezdésekor meditáció, meg ima, meg ilyesmi, a tanár bemutatkozása, az óra, és tudnivalók rövid ismertetése után belecsaptunk a lecsóba. Az első gyakorlat alatt már mindenkiről folyT a víz, nem is törölgeti senki, semmi értelme, így legalább hűt egy kicsit, nagyon kicsit...
Az oktató, eddig csak egynél voltam mindegyik alkalommal, egy laza pasi, az én korosztályom, olyan kék szemekkel, hogy ihaj, holnap kipróbálok mást is, az is férfi és angol nyelvű óra lesz. Jobban szeretem a férfi oktatókat, jövő héten csak lányok lesznek.

Első alkalommal, nagyon nehéz volt, nem tudtam mi lesz, nem volt mihez viszonyítanom, a pózok annyira nem nehezek, ismertem is őket, de a meleg és az hogy pár fogás és kéztartás máshogy van, mint amit megszoktam eléggé megzavart, viszont a melegben sokkal hajlékonyabb az ember és a sérülés veszélye is sokkal kisebb. A célt magasan túlteljesítettem, ami László (a tanár) szerint, az első órán az, hogy maradj bent a teremben...párszor ugyan pihentem egy kicsit, de megvolt. Őszintén, óra előtt azt hittem, letolom mosolyogva az egészet, majdnem másfél éves itthoni jógás háttérrel, de végül annak is tudtam örülni, hogy nem hánytam és nem ájultam el, pedig közel jártam.

Második alkalommal volt a legjobb, bele tudtam merülni a pózokba, kitartani őket szépen, 2x álltam csak le összesen, voltak pillanatok amikor teljesen ellazult, meditatív állapotba kerültem, jobban el tudtam magam engedni.

Tegnap, maga volt a pokol, sok ember, ergo párás, nagyon párás levegő és 41 fok!!! Meditatív állapot, most is megvolt, de az az ájulás előtti, tompaság, csak egy kicsit túlzok :)

Mégis, egészen megfogott ez a jóga, fantasztikus érzés kijönni a teremből az óra végén, lebegés, öröm, büszkeség, belső csend és nagy-nagy nyugalom, most, ahogy ezeket írom, kedvem lenne ma is menni, de nem minden cuccom vizes, most száradnak, és nem kell telhetetlennek lenni, majd holnap, pedig tegnap egyáltalán nem ezt gondoltam...


















Egy valami nem stimmelt egyáltalán, (az én, vagyis inkább K-ra fogom, hibájából). Szerdán olyat mondott, kért amit még soha, főzzek neki körömpörköltet és meg nem szoktam nemet mondani a férjemnek, így történt, hogy  mindennap (szerda este, csütörtök délben és este, pénteken ebédre) körömpörköltet ettem :DDD szép kis jógás vagyok, tudván tudva, hogy a vegák a szagukról is felismerik a "húsevőket", apropó szagok, azért az óra vége fele voltak, még jó, hogy 3-4 órával az órák előtt nem ettem :) A pörkölt szerencsére elfogyott.

Mivel 10 napos a bérletem, 4 lement, megyek még vasárnap, kedden, csütörtökön és pénteken, ez a terv.
ennyit röviden :)

Ma savanyú káposzta leves és (fehér)mákos tészta volt az ebéd, vacsora saláta lesz és du. ki vagy leugrom a Gödörbe a közösségi ruhavásárra (itt), hátha találok valami érdekeset, azért lehet bepakolom a jóga cuccomat is, onnan csak egy ugrás az  Astoria...


2013. november 6., szerda

Nagymosáson, avagy

 40 fok és 90 perc, avagy bikram jóga!
Avagy, ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor stratégiát kell váltani.
Ez esetben egy bikram jóga próbabérletet váltottam, lesz ami lesz alapon...folyt. köv.


















Tömören: végem volt, elájulni 3x, meghalni 2x volt indíttatásom, de megcsináltam, nem hittem, hogy ilyen kemény, főleg a meleg, a hőség, hogy nem kapsz levegőt, mikor meg felálltam akkor szédülés és homály, biztosan lement a vérnyomásom...nem túlzás, folyt rólam a víz.

És mikor bementem a terembe az ottani mérleg 64.5-t mutatott ( már ebéd és sok ivás után) mikor eljöttem, felöltözve 63.5, jó ez csak víz, de akkor is jó ...
Holnap is megyek, ugyanahhoz az oktatóhoz, majd írok bővebben, most készen vagyok, jólesően fáradt
Ja és kb 800 és 1000 közötti kcal letudva!

2013. november 5., kedd

Finomfőzelék feltéttel


ezt ettük volna ma, ha K nem hív meg névnapja alkalmából ebédelni, így ez lesz holnapra, a főzelék már készen is van.















és hozzá a feltét:















úgy fogom tálalni, mint a képen, gusztusos.
Összességében 350 kcal/adag, nagyon finom.

Otthon is jó volt, Juliéknál is, de most jaj, nagyon csúnya, nedves, párás az idő, olyan semmihez nincs kedvem, csak olvasni, veszek egy forró zuhanyt és irány az ágy és a Csodaidők...