Hihetetlen de igaz, többször újraszámoltam, de tényleg ennyi és nem több! Tejföl nélkül!
Balatonra készítettem, hogy legyen mit enni az első napokban, könnyű, frissítő, finom, igazán nem hizlal és a felmelegítés nem árt neki, sőt :)
Hozzávalók:
a töltelékhez: 500g darált pulyka (vagy csirkemell)
70g rizs
1 tojás
30g hagyma, apróra vágva vagy reszelve, só, bors, friss kapor, esetleg vegeta, ízlés szerint
most tanultam, hogy egy kis vizet rakva a töltelékhez, puhább és omlósabb lesz, mert van honnan szívnia levet a rizsnek...
A piacon vettem 10 darab savanyú káposzta levelet, a nagyokat négybe, a kicsiket félbevágtam és jól kimostam, mert elég savanyúnak tűnt.
Ebből a mennyiségből 27 darab csinoska töltelék lett, 870kcal összesen, 1 töltelék =33kcal
Jó 600g fejes káposztát laskára vágtam és az apró káposztával kezdve, rétegenként leraktam az egészet, a rétegek közzé kaprot szórtam és a végén beterítettem apró káposztával. Kibontottam egy 70g-s paradicsompürét, vízzel összekevertem, felöntöttem a káposztát úgy, hogy a lé jól belepje, a savanyú káposzta levéből is öntöttem keveset hozzá, majd főzés közben kóstolgatva pótoltam hol a vizet, hol a káposztalevet ízlés szerint!
Egy, másfél óra alatt megfő lassú tűzön, 3 tölteléket számolva egy adagra, 140 kalória jött ki, jó étvágyat
hozzá!
(az egész 1252kcal, 140g fehérje, 119g ch és 21g zsír)
Tippek:
vállalkozó szelleműek maguk kovászolhatják a káposztát ugyanúgy, ahogy az uborkát szokták (salátának is nagyon finom)
nagy lábosban kell feltenni, mert meg is dagad és még ki is fut :) - tapasztalat
egy kis füstölt akármi sokat dobhat az ízén és a kalóriaértéken is, de megéri :)
olyan mint a martini koktél, csak rázva nem keverve :)
és végül, ha nincs kedved, időd a töltelékekkel bajlódni, akkor a töltelék állagát keményebbre hagyva (nem kell bele vizet tenni) gombócokat formálsz és azokat rakod le, egy réteg apró káposzta egy réteg gombóc és kész!
Ebben az esetben érdemes fele savanyú, fele édes káposztát használni aprónak és ha túl savanyú akkor jól át kell öblíteni.
Érdekességképp, családom töltött káposzta fajtái: Drága Nagyanyám csak savanyú káposztából, oldalassal és füstölt kolbásszal főzte, kevés pirospaprikás rántással, Jóanyám csak édes káposztából, fehérborral felöntve és cseréplábosban a sütőben, én meg mindig teszek bele édeset és savanyút is és paradicsomosan, jó sok kaporral (a kaprot csak mostanában szerettem meg).
Mindegyiket nagyon szeretem/szerettem, talán majd karácsonyra elkészítem a Mama félét, de az én verziómat a legjobban...ahány lány annyi káposzta :)
Alvásklinika
4 napja
végre valaki, aki szintén paradicsomosan csinálja! nem Szabolcsból vagy Borsodból valók vagytok véletlenül? :) a múltkor mikor hazavittem a tősgyökeres pesti barátomat hozzánk és nagymamám töltött káposztát csinált, elkerekedett szemmel nézte, hogy "ez meg mitől piros?" :D kiderült, hogy Pesten szinte senki nem paradicsomosan csinálja.
VálaszTörlésNagyváradi vagyok, én eddig úgy tudtam a románok szeretik paradicsommal, de akkor mégse, vagy nem csak ők:))
VálaszTörlésFérjem ( szintén tősgyökeres pesti) attól rökönyödött meg, hogy a majonéz az sárga:)))
VálaszTörlésAzóta ezen szórakozunk! :)))
Karácsony körül én is csináltam, de nem pulykából, hanem sertésből (darált csirkével, pulykával elég rosszak a tapasztalataim), és rizs helyett gerslivel:
VálaszTörléshttp://prettywitch.blog.hu/2011/12/29/ujult_erovel_858
Az enyém nem paradicsomos, mifelénk (Dél-Mo.) nem úgy készítik.
Boszi! Annyira tetszik, hogy a töltött káposztát sokféleképpen lehet főzni és mind finom:)
VálaszTörlésDe a közös pont úgy látom mindenütt a nagymama, ez is tetszik!
Hogy vagy bírod a meleget? Hülye kérdés...
Szarul, de szerintem nem a baba miatt, hanem amiért mindenki :(
VálaszTörlésTényleg vicces, hogy a töltött káposzta olyan "nagymamás" kaja :) Nálunk ilyen még pl. a szilvásgombóc is, más most hirtelen nem jut eszembe. Neked?
A húsleves, a Mamáé felülmúlhatatlan volt, egyik kedvenc ételem, de ott van még a hájas tészta, a bejgli, hirtelen ennyi jutott eszembe:)))
VálaszTörlés