2012. november 22., csütörtök

Gasztroajándék vagy ünnepi nyalánkságok

Mindhárom recept a http://www.nosalty.hu jóvoltából!
Frenetikus gyűjtemények pedig: 
nosalty
http://napmatka.blogspot.hu/
http://thechefviki.blogspot.hu/
http://www.csakapuffin.hu/
itt bárki talál ízlésének megfelelőt...
és csomagolásötletek: 
http://www.urban-eve.hu/

Pár éve már gyártottam bonbonokat karácsonyra, vittem belőle vendégségbe is meg ajándéknak, nagy sikert arattak, idén ezt a hármat tervezem, nem drágák, nem túl macerásak, főleg ha egyszerre készítem el őket, nagyon mutatósak  van közte diétás is, és ha megállom, hogy csak 1-1 bonbont kapok be akkor nem hinném, hogy híznék tőle :)

1. Diós kekszgolyók



  • A kekszet és a dióbelet ledaráljuk.
  • A porcukrot, a kakaóport, valamint a darált diót és a kekszport összekeverjük.
  • Hozzáadjuk a rumot és a meggylét, jól összegyúrjuk.
  • 1/2 óráig a hűtőben pihentetjük.
  • Diónyi golyókat gömbölygetünk, mindegyiknek a közepébe egy szem meggyet nyomunk.
  • 2-3 órán át hűvös helyen szikkasztjuk a golyókat.
  • Felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a vajat. A golyókat bevonjuk a csokoládémázzal és hűtőbe tévemegdermesztjük.
  • Mignon papírba helyezve kínáljuk.

2. Raffaello bonbon   
  • kókuszreszelék, hempergetéshez



  1. A vizet és a cukrot lábasba tesszük, felforraljuk.
  2. Egy tálban elvegyítjük a tejport a kókuszreszelékkel.
  3. Mikor felforrt a szirup, lehúzzuk a tűzről a lábast, és állandóan kevergetve hozzáadjuk kókuszreszelékes tejport, és beleöntjük az olvasztott vajat is. Sima masszát kell kapnunk. Hűlni hagyjuk.
  4. Majd golyókat formázunk, s mindegyik közepébe egy egész mandulaszemet dugunk.
  5. Utolsó lépésben meghempergetjük a golyókat kókuszreszelékben.
3. Diétás túrórudi bonbon

  • 250 g sovány tehéntúró   
  • 3-4 ek édesítőpor/2-3 ek nyírfacukor
  • 1 mk vanília aroma
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2-3 ek joghurt
  • 2-3 kocka 70%-os étcsokoládé
  • 2 ek sovány tej


  1. A csoki és a tej kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, hogy formázható, de nem száraz masszát kapjunk.
  2. Míg hideg, kis golyókat formázunk belőle, egy lapos tányérra helyezzük őket, és 10 percre hűtőbe tesszük.
  3. A csokit és a tejet összemelegítjük 1 perc alatt mikróban, majd simára keverjük.
  4. Meglocsolunk minden golyócskát a csokival, és 15-20 percre újra hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.
+ 1 tipp a mártogatáshoz, hogy ne legyen csokis minden és könnyen és szépen borítsuk be egyenletesen csokoládémázzal a bonbonokat  :)

a csokit gőzfürdő felett megmelegítjük, addig a gombócokat tegyük a hűtőbe  készítsünk elő egy hungarocell táblát. A gombócokat egyenként szúrjuk fel egy-egy fogpiszkálóra és így mártsuk bele az olvadt csokiba, utána pedig a fogpiszkálót szúrjuk bele a hungarocellbe, hagyjuk megszáradni, majd tegyük bele a mignon kapszliba. Kamrában egy 4-5 napig eláll biztosan, lehet tovább is.
+ 1 tipp csomagoláshoz: mézeskalácsból, vagy só-liszt gyurmából (indulhat a sorozatgyártás)


Itt van még egy csodás bonbon gyűjtemény, lehet mazsolázni :)


Most értünk haza a termálfürdőből (Leányfalu), jól ellazított, tornáztam is egy kicsit a vízben  utána becsúszott egy kis burger, ott egye meg a fene, nagyon jól esett :)

4 megjegyzés:

  1. De végigkóstolnám az összeset! :D Főleg a kókuszosat... vagy a túrósat... a diós annyira nem vonz. :D
    Valamit mi is fogunk gyártani, mindig vannak ilyenek... Bár idén kicsit diétásra kéne venni a figurát karácsonykor - legalább otthon, ha már nagyimnál semmit nem tehetek az ügy érdekében -, és még jó, hogy anyu rávehető, apu meg mindent elfogyaszt, amit elé rakunk. :D Majd ötletelünk és mutatok én is recepteket. :)
    Egy fürdő rám is rámférne... Örülök, hogy jól ellazultál! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis receptek, köszi. Remélem, lesz időm vmelyiket megcsinálni. Sztem István-napon ez lesz a csalogató...

    VálaszTörlés
  3. jo kis nyalanksagok, szerencse most nem kivanom, jo a hattered, honnan raktad, valami telies nekem is lellene

    VálaszTörlés
  4. Bea:) http://www.simplyfabulousbloggertemplates.com/ innen van a sablon! sok szép van!

    Julik :) kszi és jó készülődést, adventit, jaj elő is kapom a mézeskalács koszorúmat :)))

    VálaszTörlés