2013. március 19., kedd

Kókusztej- sampon és curry

Vasárnap egy óriásit kirándultunk a Pilisben, erdőben, sok hóval, mindenféle vadnyomokkal még egy kis ürgét, vagy ahhoz hasonlót is láttunk! Fotóztam is volna, ha memóriakártyám nem maradt volna a laptopban :( pedig szerettem volna már ruhás képet is a blogba :)

Régóta vagyok már a samponkészítés frontján, keresem a nekem megfelelőt, természeteset, házilag összedobhatót, a szódabikarbónás az beállt és most találtam és ki is próbáltam egy kókusztej alapú receptúrát! Angol nyelvű honlapokon nagyon népszerű, magyar nyelvűn még nem láttam, akkor következzen a premier recept :)

Kókusztejes sampon:

1/4 rész kókusztej (házi) 1.5 dl
1/3 rész natúr folyékony szappan, vagy lereszelt natúr szappan, vízzel hígítva (most 15 g kénszappan) 2 dl
1 kiskanál olaj, olíva vagy mandula, vagy ami van, nekem szőlőmag
10-10 csepp illóolaj, most: levendula, rozmaring, pálmarózsa

nem bonyolult, mindent összekever, flakonba be, használatra kész! Értékelés nemsokára.
Még nem próbáltam, később tervezem, most a mézes-citromos-olívás pakolás van a hajamon, ami szintén nagyon bevált, ápol és világosít, de mintha melírozva lenne enyhén a haj, pont ezt akartam, tetszik :)


Padlizsáncurry kókusztejjel:

kevés olaj
1 fej hagyma
1 padlizsán (230g)
3.5 dl kókusztej (házi)
bármilyen indiai fűszerkeverék ( most tandori)
só, bors, fokhagyma, kevés citromlé, elhagyható

gyerekjáték: hagyma megpárol az olajon, rá a kockára vágott padlizsán, jól összepárol, rá a fűszerek, jól összeforgat, rá a kókusztej és 10-15 perc alatt lassan összefőz! (addig a rizs megfő), érdemes közben kóstálgatni  éreztem, egy kis savanyú is kell bele, hogy kihozza az ízeket, elképesztő jó lett! Másfél adag, 60 g barna rizzsel.

és végül a főszereplő, de ezt biztosan sokan ismeritek már, a házi kókusztej!


Kókusztej:

1 csésze kókuszreszelék ( most 1.5 dl-s, próbaadag)
4 csésze forró víz ( de lehet több is, türelemfüggő)

A kókuszreszeléket leöntjük 2 csésze forró vízzel  kicsit állni hagyjuk, majd nekiesünk a botmixerrel ( vagy sima mixerbe töltjük), kb fél percet turmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Addig lehet ezt ismételni, míg tejes-tejszerű  lesz a kisajtolt lé. (én csak 2x ismételtem)
Nekem kb 7 deci lett ebből a kicsi adagból, kijött belőle a sampon, a curry és még a kávémba is jutott egy kevés, olyan selymes, édeskés, gazdag! Gyakran fogom készíteni.

Már ki akartam dobni az egyszem kissé fonnyadt padlizsánt, de jó, hogy nem tettem, azért jó a curry mert szabadon variálható és a kókusztejtől nagyon gazdag lesz. Utánanézek a kalóriatartalmának, biztos ami biztos!

ÉRTÉKELÉS!!!

a sampon elsőre vacak!! adok neki még 1 esélyt,  egy utolsót
a curry viszont príma, K aszonta el sem hiszi, h nincs benne hús! nem is gondoltam, h egyáltalán megkóstolja, megettem a felét, a másik felét vacsorára akartam,de nem maradt :)

2 megjegyzés:

  1. Ez a kókusztej nagyon izgat. Írd majd le ha kiszámoltad, hogy mit is tartalmaz, érdekel. Kipróbálnám vele a zabkását! Biztos finom lenne.
    A kirándulás miatt meg irígykedem. Az elkövetkezendő 6 napot munkával töltöm, esélyem sincs kimozdulni. :(

    VálaszTörlés
  2. Bajban vagyok, mert nem mértem le, csak ki a reszeléket egy másfél decis bögrébe, ami 609kcal/100g, kerestem a fajsúlyát, de nem találtam. Asse tudom megsaccolni, h mennyi kcal ázik ki a reszelékből és mennyi marad a kinyomkodott cuccban! De nagyon finom és egészséges, hűtőben 3-4 napig eltartható.

    A boltiban változó az érték 75-175 között mozog, ahogy láttam. Azér nem túl kevés :(((

    VálaszTörlés