2012. július 28., szombat

Padlizsánkrém, 60kcal/adag

Avagy vinetta, erdélyi csemege, kenyérre kenve vagy magában paprikával, paradicsommal, langyosan, frissen a legfinomabb, egészséges, (most) olcsó és szezonja van, kevés kalóriával...


Végy a piacon, vagy a kertből  2 nagyobb (lehet többet is és akkor le lehet fagyasztani télire) padlizsánt, sütőben, vagy parázs felett vagy a gázrózsán süsd meg jól, hogy a belseje puha legyen és a héja süljön meg keményre, kérgesre, tedd félre, hogy hűljön és még puhuljon is. 
Addig készíts majonézt 1 tojásból, de a bolti majonéz is megteszi én 30g light majonézt használtam lustaságból és kalóriakímélés céljából, reszelj le egy fél hagymát, bele a majonézbe.
A langyos padlizsánokat tisztítsd meg, a héja általában könnyen lejön, fektesd vágódeszkára és fa vagy műanyag késsel aprítsd össze apróra, (fémmel érintkezve állítólag megfeketedik és megkeseredik, ezt még sose mertem letesztelni:) csomómentesre, mivel vajpuha ez nem lesz nehéz...
Akkor keverd össze a padlizsánt a majonézzel és a hagymával és izésítsd: sóval, borssal, mustárral, ecettel vagy citromlével ízlés szerint, megéri pepecselni vele mert nagyon finom.


Természetesen ahány ház, annyi vinetta, van aki majonéz nélkül és fokhagymásan, kevés olajjal keveri ki, van aki tejföllel és lila hagymával jó borsosan, mind finom, de mi a majonézeset szoktuk elkészíteni!


Lássuk mennyi az annyi:


280g padlizsán     56kcal
30g hagyma         12kcal
30g l. majonéz      96kcal


összesen: 340g és mindösszesen 164 kcal, 3 adag szerintem, de ha nagyon ízlik akkor csak 2 :)
(4.5g fehérje, 13.3g ch és 10g zsír)
Ideális vacsorára, reggelire friss zöldségekkel, salátával, de nagyon finom paradicsomba töltve sajttal, főleg kissé sós friss ordával.(nagyon gusztán tud mutatni hidegtálon, mondjuk fasírt társaságában)




Jó étvágyat mindenkinek!

5 megjegyzés:

  1. Áh, most így a gyümölcsnapom legvégén megkívántam a kaját... :D Amúgy ez nagyon-nagyon jól hangzik, már csak padlizsánt kéne szereznem valahonnan...
    Amúgy azt tanúsítom, hogy megfeketedik, de nem vészesen, hogyha fémmel érintkezik, az íze viszont nekem akkor nem változott. Tavaly csináltam egyszer padlizsánkrémet, de meg nem mondom, hogyan és mikből, egész kellemes lett, elfogyott. (Fokhagymát biztosan raktam bele, valahogy a padlizsán mellett most ez az íz ugrik be nekem.)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett!!!
    Rántva is szeretem ( a patisszont és a karfiolt is), igaz az kevésbé diéta-kompatibilis, na most én is éhes lettem :DDD

    VálaszTörlés
  3. Nekem soha nem feketedett meg, pedig mindig késsel pucolom. Andi, nem próbálod ki azt, amit a fb-n írtam? Mármint azt a receptet? :)

    VálaszTörlés
  4. Noémi, ha legközelebb veszek kipróbálom, becsszó :))
    És ksz az ötletet, így biztos látszik, hogy mennyit vesz fel és kell e még bele avagy nem!

    VálaszTörlés
  5. Én is hasonlóan készítem, erdélyi ismerősök tanácsára annyi különbséggel, hogy "kitapétázom" a gáz alját alufóliával (mert utálom utána megpucolni), ráteszek a gázra egy-egy olyan vaslapot, amit piacon vagy vasedényboltban lehet kapni, és amin régen a pirítóst csináltuk, és azon sütöm meg kis lángon, forgatva a padlizsánokat. Így el tudom érni ugyanazt a füstölt ízt, mintha nyílt lángon sütöttem volna.

    VálaszTörlés