2013. február 3., vasárnap

Fegyencedzés 1., a könyvről


Nagyon hatásosnak érzem, ezért írok egy kis összefoglalót a könyvről, mert sok jó gondolat és jógás párhuzam van benne. Igaz még csak 1 hete edzem és csak az első lépéseknél vagyok, egyáltalán nincsen izomlázam, hanem egy érdekes sajgás, tompa fájdalom és feszülés van az izmaimban, olyan érzés mintha duzzadnának és nőnének :) Érdekes, ha csak beképzelem az sem baj, hanem már fél siker!


A szerző eléggé lehúzza az edzőtermi súlyzós edzést, főképp azt ami csak az esztétikumra irányul és nem az erőre és a helyesen felépített izomzatra, nem is beszélve a felpumpált szteroidos  testépítőkről, róluk is nagyon csúnyákat ír...egyik témában sincs se tapasztalom, se személyes kötődésem, tehát nem érint a kritika, ami jogosnak és megalapozottnak tűnik! A második könyvében, pedig az étkezésről és fogyókúráról ír igen érdekes dolgokat, majd arról is beszámolok nemsokára.


„A saját testeddel dolgozva érheted el a leglenyűgözőbb testet. így edzettek az ókori görögök és rómaiak is, és nézd csak meg az akkori klasszikus szobrokon az izmokat!!Azok a fickók ott, a szobrokon nagyobbak és lenyűgözőbbek voltak, mint ezek az agyonszteroidozott kis hülyegyerekek, akiket manapság látsz.” ( csak a stílus kedvéért:)




Érdemes elolvasni a könyv első, bevezető részét is, nem csak a gyakorlatokhoz lapozni, van benne történelmi áttekintés, a modern testépítés és a régimódi edzésmódszerek ismertetése, párhuzamba állítása, életrajzi adatok, börtönélet...érdekes és informatív.

A calisthenic célja, hogy az ember tökéletesen profivá váljon a saját testének mozgatásában. Minél kövérebb vagy, ez annál nehezebbé válik. Ha elkezdesz rendszeresen dolgozni a calisthenickel, a tudatalattid összeköti a kisebb testsúlyt a könnyebb edzéssel, és automatikusan szabályozza az étvágyat és az étkezési
szokásokat. Tudom, hogy ez igaz - sokszor láttam már magam is. Akik testsúllyal végzett edzésekbe kezdenek, természetes módon ledobják a zsírt. Próbáld ki, és nézd meg a saját szemeddel.” 
Úgy legyen, én kipróbálom időm van, vesztenivalóm pedig nincsen :)

Tovább nem is szaporítom a szót, akit érdekel olvassa el, nem fogja megbánni.

Röviden a gyakorlatokról és a rendszerről, összesen 6 gyakorlat van, a mesterhatos, ezen belül minden gyakorlat 10 lépésre van osztva, ezek egymásra épülnek és természetesen egyre nehezülnek, a cél a 10. lépés, a mesterlépés elérése! Nagyon fontos, hogy hiába érezzük úgy, hogy kezdhetnénk akár 4-5. lépéssel, okosabb végigjárni az utat és nem sietni és sürgetni a továbblépést, csak akkor ha már az adott lépés haladó ismétlésszáma nem okoz gondot. Nekem pl. simán megy a híd, a fekvőtámasz, a kézenállás falnál, mégis kezdem az alapoktól, baj nem lehet belőle, sőt.

Tehát a mesterhatos a következő:  


 Gyakorlat                                  Mesterlépés

  Fekvőtámasz                        Egykezes fekvőtámasz
  Guggolás                              Teljes egylábas guggolás
  Húzódzkodás                       Teljes egykezes húzódzkodás
  Lábemelés                            Lábemelés Függeszkedésből
  Híd                                      Híd állásból, állásba visszaérkezve
  Fekvőtámasz                       Egykezes fekvőtámasz kézenállásban 

Ami miatt tetszik: nem kerül semmibe, mint a legtöbb jó dolog az életben :), logikusan felépített,  követhető, a fejlődés viszonylag látványos, nem unalmas, eszközszegény, azt is mondhatnám, hogy öko :) vagy fenntartható és nem újabb csodamódszer, ami fogyasztásra (vásárlásra) ösztönöz! És szép, mindig is csodáltam a tornászokat, hogy eszközök vagy minimális segédeszközökkel mit tudnak kihozni a saját testükből...már írtam  hogy nagy az átfedés a jóga és ezen edzés között  ez is külön tetszik és talán nem is véletlen, hogy vannak bizonyos gyakorlatok s pózok, amelyek univerzálisak, amelyeknek kivitelezése ott szunnyad mindenkiben, amelyek nemcsak erősítenek,  fogyasztanak és izmosítanak  hanem gyógyítanak  megelőznek testileg és lelkileg is! 
Ami vicces, hogy ez a tudás,  egy fegyenctől jön, akit drogkereskedelem, meg ki tudja még mi miatt, kb. 20 évet ült, nos ez a sors fintora :))))

Igen, lelkes vagyok, olvastam már a módszerről hideget-meleget, a legtöbb kritika ami érte, az az én szempontomból nagyrészt nem negatívum : nem lehet vele óriási izmokat növeszteni, nem is célom! Megadom a lehetőséget a testemnek és a módszernek, pozitívan és tisztelettel állok mindkettőhöz!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése