2012. szeptember 29., szombat

Édes-savanyú paprika szósz (csipi szósz)

Mi csipi szósznak hívjuk  az ázsiai beütésű  kis üvegegekben árult csili szószt, mindenhez meg tudom enni, a vegeta kapcsán jött az ötlet, hogy készítsek ilyet is.(nem a diétás kategória, de mivel tömény, nem vészes)

Hozzávalók:

5 db erős piros paradicsompaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér, vagy por
1-2 evőkanál halszósz (elhagyható)
100 g nádcukor (máshol 300 g-t olvastam, de így is elég édes), ez kicsit rázós :)
1 dl 10%-s ecet
3 dl víz, só és kevés tartósító por ( fél kiskanál,  befőtt tartósító)


Felteszem a vizet, cukrot, ecetet főni, aztán gumikesztyűben, mosás után feldarabolom és kicsumázom a paprikát és összevágom a fokhagymát, hozzáadom a léhez, fűszerezem, ízesítem és max. 20 percig főzöm  utána botmixerrel, még darabos állagúra pépesítem és beleöntöm a tiszta üvegbe. (ez esetben egy befőttes üvegbe). Nem annyira zselés mint a bolti, de engem nem zavar, egy kis kanál rizsliszttel, lehet sűríteni.
 Kész!

Nagyon finom lett, elég erős, de nem annyira tolakodó!



2 megjegyzés: