2012. november 25., vasárnap

12. hét, megint 20 deka mínusz. megint.

Szépen lassan, már nem hajt a tatár, bmi normális tartományban és jövő héten jöhet megint a torna :)

Azt hittem ma már bronzvasárnap van és elő is kaptam a mézeskalács adventi koszorúmat, amit tavaly alkottam, hangulatos, egyszerű és szép (csak szerényen :) -só-liszt gyurmából, kontúrfestékkel díszítve.
Az ötletet innen merítettem, olyan szépek, az enyém persze csak gyenge próbálkozás: mohakonyha.blogspot.hu



Tegnap vendégségben voltunk és bizony, nem nagyon érdekelt a kalória, nagyon könnyűt ebédeltem és lesz ami lesz alapon vártam az estét, volt hájas-tészta és sült húsok: csirke comb és oldalas, savanyúságokkal és salátával, mértékkel ettem és ittam kis bort és sört.

Reggel kis gyomorideggel mérlegeltem, többször is és ma leves és gyümölcs napot tartottam: gombaleves és narancs, vacsorára pedig banánturmixot fogok inni.

Elkapott engem is a szappan-láz, délután nem tudtam nyugodtan maradni, így nekiláttam.
A reszelt szappan módszert kultiválom (vagyis házi szappant veszek és azt reszelem le, majd variálom, olajokkal, illóolajokkal és ez esetben kék agyaggal)  több okból kifolyólag:
támogatom a piacon  áruló nénit, aki hagyományosan (remélem) maradék zsírokból, olajokból főzi a régi, bevált recept szerint a szappant (újrahasznosít, ha tetszik és nem pazarol), helyi alapanyagokból készül, nem mindenféle egzotikus és messzi országokból ki tudja milyen technológiával előállított, mostanában divatos olajokkal és zsírokkal dolgozik..
A másik, a hozzáadott illó és más olajokat ezzel a módszerrel nem roncsolja a hő és a lúg, tehát az értékes hozzávalók és hatásai nagyobb arányban érvényesülnek.
Hamar megvan, nem kell érlelni, csak pár napot és nem kell pancsolni a veszélyes szódával és végül, de nem utolsó sorban egyáltalán nem drága.
Maradék szappanokat is fel lehet így használni, vagy feldobni egy szappant az igényeinknek megfelelően.

Most 230 g háziszappannal indítottam, lereszeltem, 1 dl vizet adtam hozzá és gőz fölött összemelegítettem  kavargattam míg egynemű nem lett, akkor levettem a tűzről és jól megkevergettem amíg kéz melegre nem hűlt és hozzáadtam: 30 g kék agyagot, 20 ml-20 ml hidegen sajtolt dió és kamilla olajat, a színe miatt (szürkéskék pasztell) fél-fél üveg boróka és levendula illót.
 Hogy a lábosba ragadt maradék se vesszen kárba, felöntöttem vízzel visszaraktam melegedni és kész is a folyékony szappan.
Még van egy ugyanekkora darab háziszappanom, abból diós-korpás szappant szeretnék készíteni a hölgyeknek  mert ez a mostani friss, kicsit fanyar illatával simán elmegy férfi-szappannak is :)
Szerencsére az alapanyagok nagy részét kaptam és van még itthon mindenféle olajam, de azokat inkább natúr a bőrömre kenem :)

Jövő héten, tehát torna, odafigyelek az étkezésekre, mert a héten is volt 1-1 kakaós csiga, Balaton szelet, miegymás, de ezeknek módjával bele kell férniük... megfelelő mozgás mellett :)



3 megjegyzés:

  1. Mindenki kreatívkodik már valamit, csak én nem... :D No, tényleg kezdek valamit azokkal a teás papírokkal. :D
    Szerintem azért a 20 deka is 20 deka, de nem is becsülted le, úgyhogy jó vagy. :) Gratulálok! (Képzeld, nekem meg úgy mennek le a centik, hogy én is bűnöztem, de persze sosem sokat, csak sokszor keveset... :D Azok a fránya kekszek. PF)

    VálaszTörlés
  2. És milyen formába öntötted őket?
    Kis ügyi...

    VálaszTörlés
  3. en is keszitek a hetvegen a testveremmel, ez mar hagyomany, hogy ketten keszitjuk, fenyoalapot diszitunk fel ezzel azzal, szep adventot a hetvegere, nekem is tetszik a mezeskalacsos, sajnos sutesben nem vagyok valami nagy tehetseg

    VálaszTörlés