2013. március 28., csütörtök

Nagypénteki készülődés

Holnap megyünk Váradra, vasárnapig leszünk, mert hétfőn K családjához vagyunk hivatalosak családi ebédre.
Váradon az a családi és baráti hagyomány, hogy felcaplatunk a Gombába (Kálvária dombra), ahol most, a régi görög katolikus kápolna helyén egy nagy teraszos étterem van, a stációkat már elkezdték visszaállítani, állítólag (majd meglátjuk). Ott mindenki előveszi a kis böjtös elemózsiáját és eszünk, iszunk beszélgetünk, a vendéglős, már ismer minket, várnak ránk terített asztallal, pedig nem is magyarok...(ha nem akarunk nem is kell rendelnünk) Onnan belátni az egész várost, nagyon szép, csak legyen szép, szebb idő!
Szóval készülök a böjtös ételekkel holnapra: gombás egybe fasírt, gravlax variáció, mozzarella saláta, zöldségek( uborka, retek, répa, hagyma, paprika), rozskenyér és pászka.

Gombás fasírt: (közel-keleti ízvilággal)

fűszerezés: (mozsárba, vagy borsőrlőbe) durva só, egész bors, kömény, római kömény, koriander mag, fokhagyma por, vagy granulátum, oregánó, szezámmag. megbolondítottam még kevés szarvasgomba és vargánya olajjal, csak pár cseppel. (pirospaprika is ment a hagymához)







A hagymát lereszeltem, 1 kanál olajon a fűszerekkel jól összeforgattam, végül mindent összekevertem, őzgerincformában  jó fél órát sütöttem.







Gravlax variáció:




pácolt lazacfilé, most 200g hajszálvékony szeletekre vágva ( a piacon sikerült beszereznem, Ikeában is van nagyon finom)
öntet: sajtkrém (natúr vagy petrezselymes-fokhagymás), 1 kis pohár tejföllel  és jó adag tormával kikeverve.
friss kapor
ropogós rozskenyér




Hollandiában ettem ilyet, valami elképesztő! Ott az öntet egy kicsit más volt, lévén Hollandia is balsorsú gasztrotörténelmű ország, nem ismerik a tejfölt, de a túrót sem.. (ellenben kismillió fajta sajtot :), számtalan variációja létezik.
Veszünk egy  kis szelet rozskenyeret, megkenjük a sajtkrémes kencével, ráfektetünk egy szelet lazacot és egy szép ág kaprot helyezünk a tetejére, hamm bekapjuk, szemünket lehunyjuk és élvezzük, a sóhajtozás és a hümmögés opcionális :)

A fenti sajtkrémes öntet jól fog menni a fasírthoz és a zöldségekhez is mártogatósnak, a mozzarellát paradicsommal és zöld pestóval  majd csak tálalás előtt fogom összekeverni.

Ilyen nálunk a nagypéntek :)
(tavaly, nem is emlékszem miért nem voltunk Váradon, nem írtam bele a blogba)

Már minden kész, hajpakolás on, Brad Pitt film on, piros napok on, (jóga off) pihenés on. :)

1 megjegyzés:

  1. Hát, nálam bevett szokás a nagypénteki nem evés, de szívesen ott lennék veletek holnap, és természetesen a te elemózsiás kosárkádból falatoznék...:) Érezzétek jól magatokat. Rossz, hogy itt lesztek 8o km-re és nem találkozunk. Cifra nyomorúság nagypéntekre. Puszik!

    VálaszTörlés